Alergeny

Czy sushi są bezpieczne dla alergików?

Sushi to rodzaj jedzenia, które często podaje się z surową rybą. Można go jednak podawać również z gotowanymi owocami morza, warzywami lub innymi składnikami. Dla wielu osób jest to zdrowa żywność i nie zawiera żadnych alergenów. Sushi może nie być bezpieczne dla osób uczulonych na owoce morza. Jednak sushi, które zostało poddane obróbce cieplnej, jest zupełnie bezpieczne, nawet dla kobiet w ciąży. Sushi to odpowiedni lunch dla osób z cukrzycą, ponieważ zawiera składniki o niskiej zawartości węglowodanów i niskim indeksie glikemicznym, które są zdrowe dla takich osób.

W tabeli poniżej znajdziesz wykaz alergenów obecnych w sushi, które podajemy naszym klientom.

Czy można mieć alergie i jeść sushi?


Można mieć alergie i jeść sushi. Istnieje wiele rodzajów alergii, w tym alergie na owoce morza, alergie na skorupiaki i alergie na ryby. Jednak możliwe jest posiadanie alergii na jeden rodzaj owoców morza i spożywanie innego rodzaju owoców morza bez jakiejkolwiek reakcji alergicznej.